Äggfria Munkar

Donuts... mmm verkligen en utmaning att göra äggfria. Receptet är från början ett amerikanskt recept, där 1/4 av mjölmängden är sk "strong flour" dvs mjöl med extra mycket gluten. Jag har inte förfinat receptet än, mer eller mindre mjöl/mjölk kan behövas.

2,4 dl glutenfritt mjöl
0,5 tsk fiberhusk
0.5 pkt jäst
2 tsk socker
0.5 tsk salt
0.5 tsk vanilj (jag använder mig av ekologisk koncentrerad vanilj)
1,2 dl fingervarm mjölk
1 msk mjukt smör

Rör ut jästen i mjölken, rör ner fiberhusken blanda. Rör ner resten av ingredienserna och knåda degen (tillsätt ev mer mjöl vid behov) Rulla ut degen till små fingrarforma och låt jäsa i 30 minuter. Fritera i olja, ca 1 min på vardera sida, och doppa dem i socker.


Obs! Oljan är för kall om munken inte jäser!


Bra allergiinfo hos ICA

På ICA:s hemsida för tidningen Buffé finns det bra information om olika vanligt förekommande allergier.


Sempers lasagne-plattor

I affärerna nu finns endast glutenfri lasagne som innehåller ägg. Så himla superdumt! Det mesta från tillverkaren Schär innehåller ägg. Kan de inte se och lära från Semper och tillverka allergen-fria produkter utan gluten. laktos, nötter/mandlar och ägg? Det är sällan vi allergiker endast har en allergi.

Men, i alla fall. Ringde Semper och frågade om de slutat med lasagnen. Det har de inte, men de har jaft stora svårigheter med leveranserna, så de små leveranser de har går till Apoteket. Har inte handlat glutenfritt på Apoteket sedan jag fyllde 16 år (då slutande man nämligen subventioneras "förr") men nu ska jag gå dit och fråga om Lasagneplattorna.
Glutenfritt i England

Hittade massor med glutenfria varor när vi var i London...


RSS 2.0