Råmjölk som äggersättning

Fick höra att råmjölk kan fungera som äggersättning i pannkaka. Om det funkar i pannkaka så funkar det ju i annat också tänker jag. Nu måste jag bara hitta en bonde som har råmjölk (från ko kanske ska tilläggs). Kalvdans är ju annars väldigt gott att äta. och helt äggfritt. Kalvdans är en utmärkt erättning för crem brulé. Du kan variera smaksättningen, exemelvis ha vaniljsocker i.


Kalvdans

1krm salt
1-2 msk socker
1-2 msk maleb kardemumma eller kanel


 

Sätt på ugnen. Koka ev ett prov i en kopp som ställs i en kastrull med vatten. Koka tills råmjölken stelnat, ca 10 min. Den ska vara som en fast äggstanning. Är provet för hårt, späd med mjölk och pröva på nytt.


Smaksätt råmjölken med salt, socker och ev kardemumma eller kanel. Häll den i en ugnssäker form. Grädda i nedre delen av ugnen tills kalvdansen stelnat, ca 1 timme.  Servera kalvdansen avsvalnad med sylt eller bär


Hur en bakform revolutionerade mitt bakande

Köpte en svindyr sockerkaksform från Nordic ware, tung var den också, snål-Ryan air tvingade mig till att betala övervikt på grund av bakformen. Men, wow, vilka sockerkakor det blir. Inte nog med att den är snygg, kakorna jäser fint och blir så bra. Måste vara något med materialet eller något sånt. Köp en du med, för de är oslagbara.




Har börjat experimentera med att ha i en eller två msk med snabb-marsan-pulver i mina sockerkakssmetar. Än så länge är resultatet bra, men jag har inget färdig recept att ge er.

Ordlös onsdag

Psst...du vet väl att pelargoner är ätliga?


Äggfri rulltårta

Receptet kommer från vegan.nu. Har provat det två gånger. Det blir inte som "vanlig" rulltårta, utan ganska svårrullat och jag får inte til det med liksom flera varv på rullen, utan mer "nästan" ett helt varv. Men smaken är det inget fel på!

3 dl glutenfritt mjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 gr smör
2 dl mjölk

Kräm:
100gr smör
1,5 dl florsocker
1 msk vatten
2 tsk vanillinsocker

Eller färdig marsansås eller bär/sylt

Rör ihop de torra ingredienserna till kakan. smält smöret och rör ner det. tillsätt mjölken. rör. bred ut på långpanna med bakplåtspapper under. grädda i ca 5min i 250grader. stjälp upp den på ett annat bakplåtspapper som du strött socker på. om kakan inte lossnar från ugns-pappret så droppa lite vatten på så släpper det lättare. du ska alltså byta bakplåtspapper och så att kakans "upp" i ugnen nu blir "ner". låt svalna. kräm: rör ihop allt poröst. kräma på, rulla ihop(långsida till långsida), låt kylas innan du skär. sen är det bara att drömma sig bort.


Ordlös onsdag

image29

Kolapaj

Mycket god och seg pajfyllning förgyller den här pajen. Den blev verkligen supergod.

Recepten kommer ursprungligen från en ICA Buffétidning

100 g smör
3 1/2 dl glutenfritt mjöl
1-2 msk kallt vatten
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl sirap
200 g smör

TILL SERVERING
1 liter blandade bär, t ex hallon och blåbär
2 burkar kesella
4 tsk vaniljsocker
 


1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Skär smöret i bitar, mixa smöret med mjölet i en matberedare till en smulig deg, tillsätt vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 30 minuter.
3. Tryck ut degen i en pajform, nagga den med en gaffel och grädda tills den är gyllenbrun, ca 25 minuter.
4. Koka grädde, socker och sirap i en kastrull till 120°C eller 20-30 minuter. Har man ingen hushållstermometer kan man göra ett kulprov för att se om kolan är klar. Droppa lite av kolan i en kopp med kallt vatten. Går kolan att forma till en kula är kolasmeten färdig.
5. Skär smöret i bitar och rör ner lite i taget i kolan. Häll upp kolan i pajskalet och ställ i kylskåp så den får stelna.
6. Lägg på bären och servera med färskosten smaksatt med vaniljsockret.


Jag serverade pajen med vaniljglass och björnbär.

image28

Kanelhjärtan

Mycket god kaka som kan bakas året runt.

Om du inte känner för att kavla deg och ta ut hjärtmått, rulla degen till en rulle och skär av lämpliga kanelkakor istället.

 6 dl glutenfritt mjöl
2 tsk No egg utblandat i 2 msk vatten
250 gram smör
1 msk vaniljsocker
4 msk (ekologiskt) rörsocker

 Sätt på ugnen på 200 grader Blanda mjöl vaniljsocker och socker i en bunke, tillsätt äggersättningen och det rumstempererade smöret. Blanda ihop till en deg. Ställ degen i kylskåp i en timme. Tag fram degen lite i taget, kavla den tunt, 3-4 mm, på lätt mjölat bakbord. Tag ut hjärtan med mått. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Pensla kakorna med smör och strö över en blandning av rörsocker och kanel. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.

image27

Äggfria maränger

Jag vet att många inte lyckas med det här receptet, och att det blir mer utflytna kakor och inte fluffiga maränger. Därför hänvisar jag inte längre till det här receptet utan till att köpa en mix från Angel Foods.

Ingredienser till 25 maränger

2,5 dl florsocker
1 dl vatten
4 st gelatinblad

1. Sätt ugnen på 125°. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka ihop till en tjock sockerlag, ca 5 min. Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten.
2. Lyft upp gelatinbladen och smält dem direkt i den varma sockerlagen. Vispa med elvisp ca 6-8 min tills det blir en seg massa.
3. Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka med hjälp av två skedar ut smeten. Eller spritsa ut smeten med en sprits. Grädda 35-45 min. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar med ugnsluckan på glänt.

Marängerna borde gå bra att både smaksätta och färgsätta efter tycke och smak.

image26



RSS 2.0