Julbord för allergiker

Det finns såååå mycket mat på julbordet som passar oss allergiker. Kanske kan det vara svårt att få tag i julmat ute på köpejulbord, men även där brukar jag få i mig ganska mycket mat bara jag förvarnar restauranten. Jag är inte allergisk mot laktos, jag har därför inte någon större vana med att äta laktosfritt. Här nedan försöker jag ge tips på olika julmat vid olika allergier. Eftersom jag är fiskallergiker är jag inte jättesäker på vad alla olika sillar och hemska lutfiskar innehåller. Jag bor dessutom i Stockholm, men med en fem år lång utflykt till Luleå inser jag att julbord inte ser likadana ut i hela Sverige. Revben finns därför med på julmatslistan, liksom den skånske sambons grönkål.
Jag begär ofta ganska mycket av de restauranter jag besöker, men jag är också mycket generös med beröm och uppmuntran till personal som verkligen anstränger sig. Hitentills har jag alltid blivit vänligt bemött OM jag bara sagt till i god tid innan mitt besök. 
Skinkan är griljerad med både ägg och ströbröd, vilket också ingår i köttbullar. Be restauranten att skära några skivor av skinkan innan den griljeras. 
Glutenfritt
Prinskorv, kolla dock om de steks tillsammans med köttbullarna
Sylta
Fårfiol
Olika korvar
Risgrynsgröt
Ris al la Malta
Olika sillar
Revben
Lutfisk, kolla dock vad såsen innehåller
Dopp i gryten, kolla dock om du får glutenfritt bröd och att doppet ej är samma som de andras
Grönkål
Rödkål
Äggfritt
Prinskorv
Sylta
Olika korvar
Revben
Fårfiol
Ris al la Malta
Sillar
Lutfisk
Olika bröd, var dock observant på att lussekatter ofta penslas med ägg
Grönkål
Rödkål, ibland kan det vara ägg till, vad observant här!
Fiskfritt
Allt utom sill och lutfisk. Av etiska skäl skall ål ej förtäras
Nötter och mandlar
Att tänka på under julen: småkakor innehåller ofta nötter eller mandel.
I risgrynsgröten förekommer ibland mandel, be att restauranten lägger ett russin i gröten tills du kommer istället.

Lussekatter, saffransbröd och receptfusk

Igår bakades det här hos Odlingspysslaren/äggfrittbloggaren.

Pepparkaksdegen gjordes ganska slaviskt från Hemmets journals överlägset proffsiga recept, jag uteslöt endast jäsmedel och dubblerade kanelen.
Saffransbrödet fuskades det å andra sidan friskt med. När man fuskar, eller läs förbättrar om du så vill, ett recept så riskerar man två saker: om det går bra vet du inte varför och om det går dåligt kan du alltid skylla på att du inte heller nu vet orsaken. Men igår gick det bra, väldigt bra. Sitter och analyserar varför lussekatterna blev så bra, och dessutom återskapa receptet.
För en gångs skull hade jag inte smör hemma, utan jag var tvungen att använda margarin.
Jag började med att röra ut fiberhusken och potatisfibrerna i mjölken, sedan hällde jag i vaniljkesellan när jag ändå höll på. Att jag inte värmde mjölken har med jästen att göra. Jästen hällde jag i en tekopp, på med allt socker och salt och några droppar kallt vatten. Jästen smälter nu och sedan blandade jag jästblandningen och mjölksmeten med varandra. Detta för att jag har negativa erfarenheter av jäst och fiberhusk, det brukar alltid strula tills sig för mig och jag ville nu prova den här varianten.
Margarinet smälte jag i micron och sedan ner i smeten, utan att kyla ner det eller något sånt. Men andra ord har jag kickstartat jästen, och måste kalljäsa degen, dvs låta den jäsa minst i 1 h.
Jag blandade ner mjölet, fick degen att gå ihop. Degen var nu mycket mycket kladdig, så kladdig att den inte skulle gå att knåda egentligen. Jag lät den jäsa i 10 minuter i bunken, lyfte sedan ut den fortfarande mycket kladdiga degen och knådade nu med mycket lätt hand på en mjölat bord. Mycket lite mjöl knådades in i degen, max 1 dl på hela degen. Hela tiden är degen mycket lös, konsistensen kan liknas vid fast potatismos, och jag arbetar snabbt med mjölade händer när jag formar saffransfigurer.
Bröden får sedan jäsa i en timme, och sedan gräddades de i 200 grader i max 10 minuter. Jag penslade både före och efter gräddning med smält margarin.
Resultatet blev lysande.
1 burk vaniljkesella
5 dl standardmjölk
ca 2 msk fiberhusk
1 pkt jäst för söta degar
2 tsk bakpulver
ca 0.5 dl potatisfibrer
ca 12 dl Finax röda mix
1 gr saffran
russin
2 dl strösocker
1 tsk salt
200 g margarin

Pepparkakshus, gluten och äggfritt

Förra året gjorde jag ett muminpepparkakshus som var både gluten- och äggfritt. Då jag tål laktos använder jag mig alltid av riktigt smör i mina recept, men margarin fungerar bra det med.
Ursprungligen använde jag mig av Hemmets Journals pepparkaksrecept, de är jättejätteduktiga (Ebba heter damen som gör recepten) på glutenfritt, men tyvärr ersätter de bindemedlet gluten med ägg i den absoluta majoriteten av alla allergirecept. Supertråkigt, tycker jag. Kanske skulle det vara en bra idé att göra allergirecept istället för glutenfria recept, alltså att utesluta de absolut vanligaste allergenerna gluten, ägg, laktos, nötter och mandlar? Det är bara en tanke.
Hur som helst, receptet på pepparkakorna hittar ni hos Hemmets Journal, jag använde inte bakpulver i mitt pepparkakshusdeg. Tycker det är lite onödigt, men folk får göra som de vill.
Kristyren tillverkar jag av florsocker och enbart citronsaft. Ungefär ett paket florsocker går åt, kristyren tar lång tid på sig att torka, jag brukar göra kristyren på huset på kvällen och sedan sätta ihop det med smält socker dagen efter.

RSS 2.0