Semlor utan ägg och mandelmassa

Att baka äggfria semlor är inte så svårt, låt helt enkelt bli att pensla temlan med ägg, använd istället lite smält smör. Istället för mandelmassa så kan du använda lite god sylt. Mina semlor är dessutom alltid glutenfria.


Men, jag tycker mycket mycket om kardemumma, om du inte är lika förtjust som jag, ta endast halva mängden. Receptet är baserat på Tastlines recept.

3 dl 
 standardmjölk

50 gram  jäst, för söta degar
8,5 dl  glutenfritt mjöl 
1 dl socker
0,25 tsk  salt
1 msk fiberhusk
3 tsk kardemumma
100 g smör


15 - 20 stycken

1. Värm mjölken till 37° C. Lägg i smöret och låt smälta. Blanda i fiberhusken och låt svälla i någon minut.

2. Smula jästen, häll på vattnet och rör om. Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta till en jämn deg. Låt degen vila 10 minuter.

3. Baka ut degen till semlor 15-20 stycken.

4. Låt semlorna jäsa i ca 30 minuter. Grädda semlorna i 225-250°C i 8-10 min. Låt svalna på galler under duk.

5. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Lägg i sylten i bullen.

6. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en klick i varje bulle. Lägg på locket och skita över lite florsocker.


 

RSS 2.0