Ägg- och glutenfri sockerkaka (tårtbotten)

På Odlingspyssel har jag fler recept på alternativa sockerkakor utan ägg och gluten. Den här sockerkakan innehåller inte No egg, men den blir bra i alla fall.

4 dl glutenfritt mjöl
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2,5 dl mjölk (eller ersättning)
50 gram smör (gärna ekologiskt för bättre smak, eller ersättning)
1 msk koncentrerad apelsinjuice, samt  lite rivet skal från apelsinen

Bröda och smörj en avlång eller vanlig sockerkaksform. Tänk på att en ägg-och glutenfri sockerkaka håller former bättre med en sockerkaksform med hål i. Blanda alla torra igredienser i en skål, smält smöret och blanda ner med mjölken och juicen/apelsinskalet. Rör det smeten är slät. Häll smeten i formen och grädda i 190 grader i ca 40 minuter.

Sockerkakan går utmärkt att använda som tårtbotten. Tänk bara på att glutenfria kakor behöver längre tid på sig att bli goda och saftiga, massor med fyllning är därför att rekomendera.

 

image7


 

Kommentarer
Postat av: Virginia

Hej!

Har bakat ägg- och glutenfri sockerkaka(med vatten istället för mjölk), men är inte alls nöjd.
Den blir seg och höjs knappt något alls. Vilken sorts mjöl använder du dig av? Jag använde Leilas mix, som ska kunna användas som vanligt mjöl...

Mvh Virginia

2008-05-11 @ 22:50:33
Postat av: Marika på Odlingspyssel

Hej Virginia!

Vad tråkigt att sockerkakan inte blev bra. Jag brukar alltid använda Semper eller Finax-mjöl, de röda paketen. Jag har aldrig provat Leilas. Använde du dig av sockerkaksform med hål i mitten?

Ägg och glutenfria (och i ditt fall även laktos) sockerkakor blir inte riktigt som vanliga, de är mer kompakta. Jag vet själv att sockerkaka är svårt att baka. Prova att låta margarinet vara rumstempererat och rör det noga med sockret.
Hoppas verkligen att det går bättre nästa gång!

2008-05-12 @ 10:38:37
URL: http://odlingspyssel.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0