Kanelbullar
Använd gärna standarsmjölk när du bakar. Jag har provat att ersätta 0.5 dl av mjölken med vispgrädde med mycket gott resultat.
GLUTENFRIA LYXBULLAR
(ca: 40 st)
Ingredienser:
Deg:
50 gram röd jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk Fiberhusk
1 dl vit sirap
1 tsk stötta kardemummakärnor
½ tsk salt
150 gram mjukt smör eller margarin
1 ½ dl kesella
ca 1,9 liter fin glutenfri mjölblandning
Fyllning:
50-70 gram smör eller margarin
½ dl socker
1 msk malen kanel
Pensling:
Smält smör
Gör så här:
* Smula ner jästen i degbunken. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig.
* Tillsätt Fiberhusk. Rör om och låt skalen svälla tio minuter.
* Blanda ner sirap, kardemumma, salt, mjukt matfett och kesella.
* Tillsätta det mesta av mjölblandningen men spara cirka 1 dl till utbakningen.
* Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin, ca 10 minuter. Observera att degen inte ska jäsa i bunken.
* Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt hand.
* Dela degen och kavla varje del till en stor platta.
* Blanda samman matfettet med socker och kanel.
* Bred blandningen över degplattorna.
* Rulla ihop varje degplatta från långsidan.
* Skär degen i 3-4 cm breda bitar och lägg dem i formar av aluminium eller papper.
* Placera dem på plåt. Täck med bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur 1 ½ - 2 timmar.
* Pensla med smält smör och garnera med pärlsocker.
* Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 12-14 minuter.
