Smördeg utan ägg och gluten

Smördeg är grunden till mycket gott i bakväg. Här kommer ett recept från Recept.org som jag gjort glutenfritt. Tänk på att glutenfria bröd mycket väl kan knådas hur mycket som helst utan att de blir sega.

4 dl glutenfritt smjöl eller lite till,
1 1/4 dl Vatten
2 tsk Ättikssprit
200 g Smör eller margarin

En smördeg ska vara frasig, bladig eller skivig.

Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur.

Häll det mesta av mjölet i en bunke. Tillsätt vattnet och ättikan samt knappt 1/4 av matfettet. Arbeta ihop detta till en deg. Forma den till en rund boll och låt den vila 15 inlindad i plast eller aluminiumfolie i kylskåpet.

Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, ca
20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Skiva matfettet och lägg på det. Vik degen så att hörnen möts och bildar ett konvolut. Vänd degen upp och ner. Kavla eller platta ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara kvadratisk, ca 30x30 cm. Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet (dvs i 90° vinkel mot förra vikningen, min anm.) och låt den vila på kall plats minst 15 minuter.

Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen. Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i minst 15 minuter. Upprepa kavling och vikning ännu en gång.

Nu är degen klar för utbakning.

Tips:

Lägg vid utbakningen ev restbitar ovanpå varandra.

Knåda aldrig smördeg.

Lägg alltid smördegskakor på fettfri plåt, helst sköljd med kallt vatten. Låt den utbakade degen vila på plåten minst 10 minuter innan den gräddas så behåller den formen. Grädda smördegsbakelser mitt i ugnen. Tid och temperatur är beroende av degens tjocklek.

Tänk på att om du vill göra weinerbröd, så ska det vara 24 (!!!) lager med deg med smör emellan.

image18

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0